Hoe gebeurt een abortus?

Er zijn twee methodes om een zwangerschap af te breken. Er bestaat niet zoiets als de ‘beste’ methode. Beiden hebben voor- en nadelen en begrenzingen. De keuze wordt bepaald door de duur van de zwangerschap, jouw situatie, medische achtergrond en persoonlijke voorkeur.

Tot en met 8 weken zwangerschap kan je kiezen tussen de abortuspil of de zuigcurettage. Vanaf 8 weken tot 14 weken, wordt enkel nog de zuigcurettage toegepast. Een zwangerschapsafbreking met behulp van de abortuspil zorgt ervoor dat een miskraam op kunstmatige wijze wordt opgewekt. De behandeling verloopt in twee fasen:

  1. de inname van Mifepristone (ook wel abortuspil genoemd) waarbij je een half uur in het centrum bent.
  2. één of twee dagen later het gebruik van een prostaglandine (om het samentrekken van de baarmoeder te bevorderen) waarbij je ongeveer vier uren in het centrum bent.

Mifepristone werkt het best tot en met 8ste week na het begin van de laatste maandstonden. (lees meer onder: 'wat is een abortuspil?')

De zuigcurettage duurt ongeveer vijftien minuten en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Je mag iemand meebrengen om je te vergezellen en om eventueel tijdens de ingreep bij je te zijn.

Er is ook de hele tijd een verpleegkundige aanwezig. Na de behandeling rust je nog even in het centrum. Je verblijft hier in totaal anderhalf tot twee uur. (voor meer uitleg: zie 'wat is een zuigcurettage?')