Wat is een abortuspil?

Een zwangerschapsafbreking door het innemen van de abortuspil heeft als gevolg dat op kunstmatige wijze een miskraam wordt opgewekt. Deze behandeling verloopt in twee fasen:

  1. je start met het innemen van Mifepristone
  2. en twee dagen later gebruik je een prostaglandine.

Mifepristone werkt best voor de 8ste week na het begin van de laatste maandstonden. Als je langskomt voor de Mifepristone-pil, blijf je ongeveer een halfuur in het centrum. Je hebt eerst een kort gesprek met een psychosociale medewerker, waarna je de Mifepristone-pil inneemt.

Twee dagen later kom je opnieuw naar ons centrum voor het gebruik van de prostaglandines. Hierbij verblijf je ongeveer vier uur in het centrum. Je wordt hierbij begeleid door iemand van het verpleegkundig personeel. We raden je ook aan je te laten vergezellen door partner, vriend, vriendin, ouder, kennis of een ander persoon waar je je goed bij voelt. Prostaglandines zijn tabletten die je zelf vaginaal inbrengt. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt en veroorzaken zo het afstoten van het vruchtzakje. Deze afstoting kan gebeuren tijdens je verblijf in het centrum en meestal binnen de 24 uur. Je kan hierbij aanzienlijk meer bloed verliezen dan tijdens normale maandstonden en het bloed kan stolsels bevatten. Dit bloedverlies kan 2 tot 3 weken duren.