Hoe voorkom ik dat ik zwanger word?

Een bezoek aan je huisarts of gynaecoloog kan zekerheid bieden over de zwangerschap en de duur ervan. Doe je dit liever niet, dan kan je in de apotheek, de drogisterij of het grootwarenhuis een zwangerschapstest kopen. Deze testen zijn makkelijk te gebruiken en binnen enkele minuten heb je meer zekerheid over de zwangerschap. Een zwangerschapstest voer je best uit enkele dagen na je verwachte maandstonden.

Zorg dat je zeker bent over de zwangerschap vóór je bij ons een afspraak maakt .

Om je te beschermen tegen een ongeplande of ongewenste zwangerschap, kan je kiezen tussen verschillende methodes.

 • De pil (anticonceptiepil)
 • Hormonaal implantaat
 • Koperspiraal
 • Hormonaal spiraal
 • Anticonceptiepleister
 • Vaginale ring
 • Prikpil
 • Noodpil
 • Condoom
 • Natuurlijke anticonceptie

Voor meer uitleg ga je best naar www.sensoa.be

De noodpil (morning-afterpil) is niet hetzelfde als de abortuspil.

De noodpil is vrij te verkrijgen in de apotheek en voorkomt een zwangerschap. Als je zonder anticonceptie gevreeën hebt, kan je binnen de 72 uur de noodpil nemen. Deze pil werkt beter als je ze zo snel mogelijk inneemt. Ze zorgt ervoor dat de eisprong wordt verstoord of uitgesteld. Als er al een eisprong geweest is op het moment van de onveilige seks, is er een kans op zwangerschap. Daar kan de noodpil dan niets meer aan doen. De noodpil beschermt je dus ook niet tot je volgende menstruatie. Tot dan moet je een condoom gebruiken, om een zwangerschap te voorkomen.

Veel meisjes en vrouwen gebruiken de pil als een anticonceptiemiddel. De pil is zeer betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Toch moet je er elke dag aan denken om ze in te nemen. De pil vergeten innemen is al snel gebeurd. Ook braken en diarree kunnen effect hebben op de werking van de pil. Hierdoor ben je (tijdelijk) minder beschermd tegen ongeplande zwangerschappen. Bij braken binnen de drie uur na het innemen van de pil neem je best een nieuwe pil in en volg je de richtlijnen zoals in onderstaande tabel.

Wat als je 1 pil vergeten bent?

Neem de vergeten pil zo snel mogelijk in en neem de pil van de dag zelf op het normale tijdstip. Neem de pil de volgende dagen op het normale tijdstip. Je bent nog steeds beschermd tegen een zwangerschap.

Wat als je 2 of 3 pillen vergeten bent?

 • In de 1ste pilweek: Neem zo snel mogelijk de laatst vergeten pil in en neem de pil van de dag zelf op het normale tijdstip. Neem de pil de volgende dagen op het normale tijdstip. De volgende 7 dagen moet je ook een condoom gebruiken als je seks wil hebben. Had je seks in de 5 dagen voorafgaand aan de eerst vergeten pil, dan dien je de noodpil (morning-after-pil) te nemen.
 • In de 2de pilweek: Neem zo snel mogelijk de laatst vergeten pil in samen met de pil van de dag zelf. Neem de pil de volgende dagen op het normale tijdstip. Je hoeft geen condoom te gebruiken, je bent nog steeds beschermd.
 • In de 3de pilweek: Er zijn 2 mogelijkheden: 1. Neem zo snel mogelijk de laatst vergeten pil in samen met de pil van de dag zelf. Neem de pil de volgende dagen op het normale tijdstip en sla je stopweek over. Blijf dus je pil verder innemen. Of 2. je stopt onmiddellijk 7 dagen, te rekenen vanaf de eerst vergeten pil en start na die stopweek met een nieuwe strip.

Wat als je meer dan 3 pillen vergeten bent?

Neem je strip verder, ga langs bij je huisarts voor advies en gebruik het condoom als je seks hebt. Als je wel vaker 1 of meerdere pillen vergeet, kan je misschien beter een ander anticonceptiemiddel kiezen. Praat erover met je huisarts of gynaecoloog.

Wat met een te lange stopweek?

De stopweek, de week dat je de pil niet neemt, duurt 7 dagen. Daarna begin je weer met je pil. Vergeet je de eerste pil van de nieuwe week, dan volg je de regel voor '1 pil vergeten'. Vergeet je meer dan 1 pil dan duurt je stopweek dus meer dan 8 dagen. Als je stopweek 8 dagen duurt en je vergeet nog een pil in de eerste week, dan ben je niet meer veilig. Volg dan de regels voor '2 of 3 pillen vergeten' in de 1ste week.